top of page
  • Foto van schrijver

Uitvaartfoto's, het laatste avontuur in beeld


Uitvaartfoto's: het laatste avontuur in beeld

 

Gaby Ermstrang van Gaby Ermstrang Fotografie uit Woudrichem ging onlangs mee op een bijzondere reis: het laatste avontuur van haar goede vriend Jeffrey Kleijn, die op 36-jarige leeftijd overleed in november. Gaby liet hiermee de waarde van uitvaartfotografie zien. Want die is groot.

 

door Eline Lohman

 

Drie jaar geleden kregen Jeffrey en zijn jonge gezin te horen dat hij kanker had en ongeneeslijk ziek was. Er zou nog maximaal twee jaar te leven hebben. Precies een jaar daarvoor overleed de vader van Gaby. De fotografe merkte dat ze kleine dingen van haar vader miste en soms niet goed terug kon halen, zoals een lach of de manier waarop haar vader iets zei. ,,Ik dacht: ‘zou het niet mooi zijn om een document met herinneringen te maken voor Jeffrey?’”, vertelt de fotografe in haar studio aan de Industrieweg in Giessen. Zij overlegde dit met Jeffrey en hij vond dit een mooie nalatenschap voor zijn zoon en dochter.

 

Vervolgens ging Gaby met het gezin mee bij belangrijke zaken, om foto’s te maken. Zoals het moment waarop haar vriend Jeffrey een kist ging uitzoeken met zijn gezin. Het werd een heel persoonlijke kist, met inderdáád de middelvinger erop die Jeffrey er zo graag op wilde. Bijzondere momenten om als fotografe mee te maken, blikt Gaby terug. ,,Je zit echt in hun comfortzone. Maar dat was ik wel vaker, want Jeffrey meldde zich aan voor het televisieprogramma ‘Over mijn lijk’, waarin jonge mensen die ongeneeslijk ziek zijn, hun verhaal doen. Ook daarbij was ik betrokken met fotografie. Verder ben ik erbij geweest toen Jeffrey een plek ging uitzoeken waar het graf zou komen en we hebben in mijn studio samen een film gemaakt over zijn leven. Drie weken geleden heb ik dit document naar het gezin toe gebracht. Toen heb ik ook de herinneringsdozen aan zijn kinderen gegeven, met onder meer een brief van hun vader erin. Heel waardevol dat zij die mooie herinneringen hebben.”

 

Uiteraard fotografeerde Gaby ook de uitvaart van Jeffrey. Een moment dat zij zich als vriendin herinnert en koestert, maar ook als fotografe. ,,Er komt steeds meer aandacht voor uitvaartfotografie en dat is goed. Mensen houden er warme gevoelens aan over; willen een stukje hebben voor wanneer ze gaan rouwen in de periode na de uitvaart. Het is heel fijn om een tastbare herinnering te hebben aan je dierbare. Want er zijn ook mooie momenten in zo’n laatste periode. Zoals bij Jeffrey: bij zijn voetbalvereniging was een erehaag van supporters gevormd die hem een hart onder de riem staken. Dat zijn momenten die je bij blijven en die je dicht bij je wil houden. Sommige mensen willen alleen foto’s van tijdens de uitvaart, anderen doen bijvoorbeeld voor een overlijden al een herinneringsshoot.”

 

Gaby is gespecialiseerd in uitvaartfotografie en merkt dat deze vorm van fotografie steeds meer van haar tijd inneemt. Maar dat vindt zij alleen maar mooi, want ze kan er mensen mee helpen. ,,Ik fotografeer veel tijdens bruiloften, maar ik doe ook vijf tot tien uitvaarten per jaar. Dat zijn vaak bijzondere uitvaarten, omdat het geregeld jonge mensen zijn en die worden op een persoonlijke manier geëerd. En ja, ik vind het zelf ook moeilijk om uitvaarten van jongere mensen bij te wonen, maar dan is mijn camera vaak een schild. Ik vind het erg waardevol wat ik doe.” Gaby vertelt dat zij vorig jaar een uitvaart van een baby heeft gefotografeerd. Intens, maar heel speciaal. ,,Dat fotoalbum is het enige dat mensen dan nog hebben. Dat koesteren ze voor hun leven. Bij het zien van die foto’s, voelt iedereen de waarde ervan. Het helpt mensen om door hun rouwproces te komen. Het laatste avontuur – een waardig afscheid.”
50 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page